Näyttely & työpajoja: SPEKTAAKKELIAKATEMIA vierailee Iisalmessa

Spektaakkeliakatemiassa opetetaan kriittisen ajattelun perusteita vastamainosten kautta.

Vastamainokset ovat kokeellista kuvajournalismia, aktivismia ja taidetta, sekä työkaluja mediakasvatukseen. Teokset muodostavat tilan, jossa näyttelyn yleisö on mainoskuvaston ympäröimänä tavalla, joka symboloi mainosten kyllästämää yhteiskuntaamme ja herättää katsojan miettimään mainosten roolia julkisen tilan estetiikan rakentumisessa.

Näyttely avaa keskustelun siitä, millaista yhteiskuntaa mainoksien avulla rakennetaan ja millaiseen kulutuskäyttäytymiseen meitä kannustetaan.

”Spektaakkeliakatemia ei lähtökohtaisesti tarjoa valmiita vastauksia, totuuksia tai ohjeita. Akatemia esittää tärkeitä kysymyksiä ja herättää meidät vaatimaan parempaa huomista. Ongelman korjaaminen alkaa aina siitä, että ongelma tunnistetaan. Tähän me olemme erikoistuneita”, Spektaakkeliakatemian Jari Tamminen toteaa.

Näyttelyssä yhdistämme taideteoksen myös opetukseen. Pedagogisen sisällön avulla Spektaakkeliakatemia tavoittelee erityisesti yläkoulujen ja lukioiden oppilaita, heidän opettajiaan sekä nuorisotyöntekijöitä.

Vastamainokset ovat vakiintuneet osaksi opetusta ja näyttelyn vastamainokset ovat sellaisenaan siirrettävissä oppimateriaaliksi. Syyskuussa Iisalmen kulttuurikeskuksessa oppilasryhmät pääsevät galleriaan työpajoihin, joita Häiriköt-päämaja pitää yhdessä Eettisen kaupan puolesta ry:n kanssa.

Näyttelyn teokset käsittelevät muun muassa elämäntapamme vaikutusta ympäristöön, ihmisoikeuksia ja niitä odotuksia, joita meihin mainoksilla luodaan. Teokset kohdistavat katseen kulutuskulttuuria kohti ja haastavat katsojan miettimään sitä, kuinka meitä puhutellaan mainoksissa.

”Vastamainos on kuin huvipuiston hassu peili, joka näyttää juuri sen, mitä peilin edessä on, mutta samalla vääristää näkymän odottamattomilla tavoilla. Kuvajainen on liioiteltu ja vääristynyt, samalla vakava ja ilakoiva”, Tamminen kuvailee.

Tervetuloa mainoksista runoiksi -työpajaan! Yleisölle avoin työpaja maanantaina 20.9. klo. aika ilmoitetaan pian.

Työpaja kouluille ja alueen toimijoille 20.9 & ja 21.9 sekä viikolla 41:
Mainoksista runoiksi -työpajassa (90 min) tutustutaan mainontaan, vastamainoksiin ja runokieleen. Työpajan tarkoituksena on kasvattaa mainoslukutaitoa, käsitellä mainoksissa vaiettuja asioita sekä nivoa yhteen mainonnan ja runouden kieltä. Lisäksi työpajan osallistujat pääsevät muotoilemaan mainoskieltä uudelleen runotaiteeksi. Lisätietoja: kuvataidekoulu(a)iisalmi.fi

Näyttely esillä näyttelytila Vennyssä kirjaston aukioloaikoina viikolle 41 saakka.

Taustaa

Spektaakkeliakatemia on Voima-lehden toimittaja Jari Tammisen johtaman Häiriköt-päämajan yhdessä Eettisen kaupan puolesta -järjestön ja Lavarunoakatemian kanssa toteuttama hanke.

Tamminen on osallistunut Voiman vastamainostyöryhmän toimintaan pian 20 vuoden ajan ja käsikirjoittanut ja suunnitellut ison osan Voiman vastamainoksista. Tamminen on myös kirjoittanut kaksi tieto-/taidekirjaa vastamainoksista ja laajemmin taiteesta aktivismin työkaluna. Häiriköt-päämaja on puolestaan tehnyt tiedeviestintää taiteen avulla vuodesta 2016 alkaen.

http://www.spektaakkeliakatemia.fi